Svet-Stranek.cz
Tatranturist

Silvestrovský výstup na Soláň 2016:Velké Karlovice

Silvestrovský výstup na Soláň 2016

                                VII. výstup na Soláň                31. prosince 2016


                                              FOTO

Již sedm let každý náš turistický rok končí výstupem údolím Raťkov na Soláň. I letos, již po sedmé, jsme se sešli v 10 hodin dopoledne v Karolince u hotelu Koník. A bylo nás rovných 30.  Větší účast byla jen v loňském roce, kdy nás bylo ještě o pár více.

            Tradice silvestrovských výstupů na Soláň začala tedy v roce 2010. Chodíme po stále stejné trase, z konce raťkovského údolí vzhůru nad hotel Moravia a odtud po hřebeni do sedla Čarták. Tam se vždy rozdělíme – někdo odjede autobusem zpět do Velkých Karlovic, někdo zvolí pěší cestu tamtéž kolem hotelu Tatra nebo do údolí Jezerné, někdo zamíří ke svému domovu přes Oslové. A někdo setrvá déle při dobrém občerstvení v některé místní restauraci.  

            Hojnou účast mělo na svědomí jistě také parádní počasí – tmavě modrá obloha a cesta zalitá již alespoň trochu hřejícími slunečními paprsky. Po putování příjemnou, jen trochu zledovatělou cestou jsme došli ke složiště dřeva v závěru údolí,kde jsme se na chvíli zastavili, udělali pár fotek a posvačili. Čekal nás výstup již podstatně náročnější cestou, kde jsme si museli ve sněhu vyšlapávat vlastní cestu. Nicméně všichni jsme se ve zdraví dostali na její konec nad horský hotel Moravia. A byli jsme na hřebenové cestě. Odtud se nám po chvíli naskytly nádherné výhledy – nejprve na Radhošťský hřeben s majestátním Radhoštěm, přes Pustevny a Tanečnici na Čertům mlýn a jeho mohutnou rozsochu k hotelu na Martináku. Za Čertovým mlýnem se nesměle krčil vrcholek tajemné Kněhyně. A když jsme kousek popošli, objevil se ještě Velký Javorník u Frenštátu, se siluetou vysoké dřevěné rozhledny na vrcholu. Na opačné straně cesty se v slunečním jasu utápěl hřeben Javorníků.

            V sedle na Čartáku bylo jako vždy docela živo. Poněkud nemilým překvapením bylo již druhý rok uzavřené občerstvení u parkoviště v sedle a podle informací jiných turistů byla uzavřena i restaurace v hotelu Čarták. Většina turistů zamířila dále k informačnímu centru Zvonice, k hotelu Čarták, jiní se vypravili pěšky dolů do Velkých Karlovic. A nejmenší skupinka odjela ze sedla dolů ve 13 hodin autobusem.

            Silvestrovský výstup se vydařil. Slunce, snesitelný mráz a nádherné  výhledy nám zpestřily poslední den roku 2016.
návštěvníků stránky
celkem230 842
tento týden275
dnes59