Svet-Stranek.cz
Tatranturist

Severním okrajem Západních Beskyd:Velké Karlovice

Severním okrajem Západních Beskyd

22. duben 2017                                                    


                                                FOTO

První turistický výšlap v roce 2017. Zatímco v loňském roce jsme si při putování na rožnovské Hradisko a Jurkovičovu rozhlednu užívali nádherného jarního počasí, letos bylo vše jinak. Ještě několik dní před sobotním výletem byly především horské, ale i podhorské oblasti zavaleny nadílkou nového mokrého sněhu. Zima se prostě letos ještě nehodlala vzdát a i zamračené sobotní ráno nevěštilo nic dobrého. Přesto se nás sešlo v autobusu do Rožnova pod Radh. dvanáct. Ještě přes vystoupáním dosedla Čarták se na čelním skle objevily dešťové kapky. A drobně pršelo i po vystoupení v bočním hutiském údolí Zákopčí. No nic. Oblékli jsme pláštěnky a vyrazili po zelené turistické značce, vzhůru po nově upravené lesní cestě kolem pomníku Charlotty Garrigue-Masarykové. Tento pomník je jediným na našem území. Byl odhalen v roce 1926 z iniciativy řídícího učitele Cyrila Macha z Hutiska – Zákopčí. Pomník tvoří opracovaný pískovcový balvan, do jehož přední strany je zasazena deska s bustou Charlotty Masarykové,manželky prvního prezidenta Republiky Československé Tomáše Garrigua Masaryka,a dvojjazyčným nápisem : “Ženě trpitelce a všem jejím sestrám“.

Po prohlídce pomníku a jeho hezky upraveného okolí jsme pokračovali lesem stále vzhůru až na rozcestí Pod Mísnou, odkud zelená značka začala klesat do Hutiska-Solance, zatímco směrem na boční hřeben směřovala žlutě značená turistická cesta. Po ní jsme vystoupali lesem na kótu 646 metrů a pokračovali dále příjemnými lesními cestami s nádhernými výhledy na Radhošťský masív i na hlavní hřeben Vsetínských vrchů. Slabý déšť brzy ustal. Přešli jsme přes Díly (703 metrů) a došli ke stejnojmennému rozcestí turistických tras, kde naše žlutá značka končila a my pokračovali vpravo po modré turistické značce (vedoucí z Vsacké Tanečnice) kolem Zvonového (744 metrů) a posléze sešli na Hážovické díly k rozcestí turistických tras, u něhož stojí dřevěná roubenka hospody Na Dílech.Z rozcestí je nádherný výhled do širokého kraje, na Veřovické vrchy s Velkým Javorníkem, Kamenárkou, na Radhošťský hřeben a opět i na hlavní hřeben Vsetínských vrchů. Z rozcestí, kde končí naše modře značená cesta, klesá červená značka do Valašské Bystřice a na druhou stranu do Rožnova pod Radhoštěm.

My jsme ovšem nejprve zamířili do velmi příjemné hospody s občerstvením všeho druhu. Najedli jsme se i napili, ohřáli se u roztopeného krbu a před půl jednou pokračovali po červené značce k Rožnovu. Sešli jsme strmější lesní cestou na silničku, prošli osadou Hlaváčky a opět se ponořili pod koruny smrků. Po strmějším klesání jsme se dostali na silničku, minuli jsme  Rysovou a zanedlouho se před námi otevřelo panoráma Rožnova pod Radhoštěm. Vlevo malebné končiny Valašské Bystřice, za rožnovským Hradiskem se krčící město Zubří. Před námi velká rožnovská sídliště Koryčanské Paseky a Písečná, za nimi východní konec Veřovických vrchů. A opět majestátní Radhošť a Černá hora.Silnička se změnila v ulici Na Končinách, kterou jsme sešli na hlavní ulici Kramolišovu. Opět začalo mírně pršet, ale to jsme již došli k mostu u Bayerovy ulice a zanedlouho na autobusovou zastávku. Do odjezdu busu zbývala však ještě hodina a tak jsme se vydali přes náměstí do Palackého ulice, ve které se nachází větší příjemná cukrárna. Výborné zákusky, káva, svařené víno –to byla sladká tečka za dnešním dubnovým výšlapem. A také se konečně objevilo sluníčko a ozářilo vše svými teplými paprsky. Před půl třetí jsme se vrátili na autobusovou zastávku a za několik minut odjížděli do Velkých Karlovic. Na rozcestí Soláň jsme se rozloučili s některými našimi přáteli a pokračovali ke svým domovům.

Přes částečně nepříznivé počasí byl první letošní výšlap úspěšným startem do nové turistické sezóny.
návštěvníků stránky
celkem230 874
tento týden307
dnes27